Zöld Szombaton jártunk

Március 2-án, szombat délután ellátogattunk a Zöld Szombat – Átalakuló Wekerle Magbörze és Családi Délután programra, melyen lehetőséget kaptunk, hogy mint alakuló közösségi kert kezdeményezés bemutatkozzunk. A rendezvénynek a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár adott otthont mely színes programokkal várta az érdeklődőket. A magcsere már javában zajlott, amikor megérkeztünk, de azért nem maradtunk ki a mókából, mert koktélparadicsom és mustármag magokhoz is sikerült hozzájutnunk.

Ismerős arcot is felfedeztünk a csereberélők között, az előző esti fórumunk egyik lelkes résztvevőjének személyében.

A rendezvényen alakuló és már meglévő közösségi kerteket ismerhették meg az érdeklődők. A ZUG- Zuglói Közösségi Kert kezdeményezésen túl az alábbi kertek mutatkoztak be:

  • Grundkert, mely a nyolcadik kerületben nyílt meg egy magánterületen, az erről szóló kisfilm ITT megtekinthető. Jelenleg 34 parcella van.
  • A Körkert, mely a Pesterzsébeten, a soroksári Duna ág közeli lakótelep területén levő üresen álló közel ötezer négyzetméteres területen tervezik a kertjüket. Féléve rendeztek filmvetítést a témában, a kert a Duna parton jönne létre. Nem csak közösségi kert, hanem jóga liget is szerepel a terveik között. A wekerlei biodoboz hálózathoz is csatlakoztak. ITT
  • Cinegekert, lelkes fiatalok hívták életre a Fiatalok a magyar vidékért alapítványt. A közösségi kertjüket Dél-Budán tervezik, a bemutatkozásukban említett nomád körülmények között tervezik, eddig 10 parcellaigénylő jelentkezett náluk. A szervezők tanösvény kialakítását is tervezik. ITT
  • 17-ik kerületi „Zöld kör”: Alapvető céljuk a közösség építés, a Védegylet filmjei közül vetítettek egy általuk szervezett filmvetítésen. Terveik közt szerepel a Rákosligeti piac újjáélesztése. Jelenleg egy lelkes tanárnő kezdetleges közösségi kertet működtet a volt Maros Mozi helyén.
  • Az első kis-pesti kert: A 26 parcellából álló közösségi kert, tavaly április elején nyitotta meg kapuit. Márciusban kertrendező napot tartanak, majd áprilisban már ültetnek.

Lecsós kert

Rosta Gábor ismertette, hogy a Városi Kertek Egyesület idén öt kertet fog alapítani: Óbudán, Újbudán, Újbuda albertfalvai részén egy templomkert, Budafok Tétényben, valamint a kispesti kert sikere alapján a kerület újabb közösségi kert nyitásár készül a Forrásház melletti terület a Dobó Katica utca és Arany János utca között található telken. Ezen alakuló kertekről bővebb információ ITT

A szervezőknek nagyon köszönjük, hogy a ZUGkert, Zuglói Közösségi Kert is részt vehetett ezen a rendezvény és megismerhettük Budapest közösségi kert kezdeményezéseit, alakuló kertjeit.

A ZUGkert következő programja március 23-án (szombaton) 15:00-tól lesz a leendő  kert helyén (Zsálya – Tihany utca sarok), melyre mindenkit sok szeretettel várunk! Kattints IDE

Ha még nem tettétek meg, ne felejtsétek el likeolni facebook oldalunkat ITT

Köszönjük! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .